Sałata

Jest podstawą niskokalorycznej diety. Ma znikome ilości kalorii (ok. 15 kcal w 100g), za to dużo cennych składników odżywczych: żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także witamin: A, E i D, C, B9 i kwasu foliowego (bardzo cenny dla kobiet w ciąży, ale nie tylko). Listki sałaty bogate są także w antyoksydanty takie jak karotenoidy, polifenolokwasy czy flawonoidy, które nie tylko chronią przed wolnymi rodnikami, lecz także wspomagają układ krążenia.
Sałata poprawia trawienie, gdyż bogata jest w błonnik oraz celulozę. Jedzona codziennie reguluje wypróżnienia oraz zapobiega nowotworowi okrężnicy.


Kiełki


Zapewniają naszemu organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Bogate są w cenne dla zdrowia witaminy A,B,C, E, H. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy: lit, chrom. Aby zauważyć ich pozytywne działanie należy codziennie wzbogacać nimi posiłki. Świeże kiełki można dodawać do sałatek, kanapek, past rybnych i jajecznych, warzyw, mięs itp. Zastosowań jest tak wiele jak duża jest nasza wyobraźnia.

Najczęściej hodowane kiełki:
Kiełki rzodkiewki mają ostry, pieprzny smak. Mogą zastępować szczypiorek, dobrze komponują się z potrawami jajecznymi, sosami śmietanowymi i majonezowymi. Dzięki dużej ilości witaminy C podnoszą odporność organizmu. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci.

Kiełki słonecznika o lekko orzechowym smaku, są doskonałe jako dodatek do mieszanek sałat czy kanapek. Mają dużo cynku i żelaza. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie.


Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale pasują do kanapek i mieszanek sałat. Kiełki brokuła zawierają sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek nowotworowych. Istotne jest, że kiełki zawierają nawet do 20 razy więcej sulforafanu niż dorosła roślina. Spożycie 50g kiełków dostarcza organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 1kg brokuła.

Kiełki fasoli Mung są chrupiące i bardzo popularne w kuchni azjatyckiej. Jada się je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są one bogatym źródłem białka, które jest łatwo przyswajalne dzięki obecnym w procesie kiełkowania enzymom. Kiełki fasoli Mung obniżają poziom tzw. "złego" cholesterolu LDL.


SER

Należy od do produktów szczególnie wartościowych. Zawiera pełnowartościowe białko, łatwo przyswajalny tłuszcz, znaczne ilości wapnia, sodu, potasu, witamin A, B
1, B2  i PP.  Są to te same składniki, które występują w mleku, jednak w znacznie większej koncentracji. Wartość kaloryczna serów zależy od zawartości białka, tłuszczu i wody. W serach fermentowanych twardych wynosi ona od 300 do 350 kcal/ 100g, a w chudych serach twarogowych już 90 kcal/ 100g.  Co ciekawe, właśnie już 100g sera pokrywa dzienne zapotrzebowania organizmu ludzkiego na wapń w 100%, oraz zapotrzebowania na białko w 30%. Powinien zatem występować w naszym codziennym jadłospisie, zajmując w nim ważną pozycję.


POMIDOR

Pomidory mają nieocenione właściwości odżywcze. Wzmacniają naszą odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. Neutralizują szkodliwe działania wolnych rodników, które mają wpływ na starzenie się skóry, przyspieszają także gojenie się ran. Witaminy z grupy B, PP i K regulują pracę układu nerwowego i krwionośnego, przyspieszają także nasz metabolizm. Dzięki zawartości wapnia i magnezu pomidory wzmacniają także nasz układ kostny. Stanowią idealny składnik diet odchudzających. W 100g pomidora znajdziemy zaledwie 15 kcal.


















Copyright by www.kanapkiAgaty.pl Wszystkie prawa zastrzeżone.